Thursday, 24 May 2012 19:37

Juhlapyhät Unkarissa

1.1. Uudenvuodenpäivä

15.3. Kansallispäivä

1.5. Vapunpäivä

20.8. Pyhän Tapanin päivä

23.10. Kansannousun vuosipäivä

Pääsiäisenä pitkäperjantai on normaali työpäivä, mutta pääsiäissunnuntai ja II pääsiäispäivä (maanantai) ovat pyhäpäiviä.

Helluntain jälkeinen maanantai on myös Unkarissa pyhäpäivä. Jouluaattona kaupat sulkeutuvat normaalia aikaisemmin ja joulu- ja tapaninpäivänä kaupat, joitakin turistiliikkeitä lukuun ottamatta, ovat kiinni.

Pääsiäinen

 

Unkarissa on paljon katolilaisia, joten pääsiäinen on kirkkovuoden suuri pyhä. Silloin messuihin osallistuvat myös monet, jotka eivät muuten säännöllisesti käy kirkossa. Pitkäperjantai on kuitenkin vielä arkipäivä. Pääsiäisjuhlat ovat suosittuja, koska pääsiäistä edeltävän paaston aikana ei kirkollisen perinteen mukaan saa juhlia, tanssia tai mennä naimisiin.

Pääsiäisenä syödään kinkkua piparjuuren ja keitettyjen munien kera. Muna on uudelleensyntymisen symboli. Perinteen mukaan munien syöminen yhdessä pääsiäisenä pitää perheen koossa. Keitettyjen tai tyhjäksi puhallettujen munien koristelu on hyvin unkarilainen perinne, jota harrastavat niin lapset kuin aikuisetkin. Päivän jännitystä lisää lapsiperheissä myös pääsiäispupun - useimmiten puutarhaan - piilottamat suklaamunat ja lahjat.

Pääsiäismaanantaina miehet ja pojat kiertävät sukulaisten ja tuttujen talot, ja kastelevat vedellä (siis ihan ämpärillä heittämällä) naisia, erityisesti nuoria naimaikäisiä tyttöjä. Toki talon kaikki naiset iästä riippumatta kastellaan – jos he antavat luvan. Lupa pyydetään runomuodossa. Nykyään ämpärikastelun sijasta käytetään enemmän hajuveden pirskottamista naisen hiuksiin, lähinnä maaseudulla saattaa vielä joutua vesikastelun kohteeksi. Palkaksi miehet saavat alkoholia, pojat maalattuja munia, suklaamunia ja rahaa. Iltapäivisin miehet ovatkin usein melko humalassa. Illalla on suuret tanssijuhlat.

Äitienpäivä

 

Äitienpäivä sijoittuu kalenterissa toukokuun ensimmäiselle sunnuntaille ja sitä vietetään suurin piirtein samalla tavalla kuin Suomessa. Katolisen vaikutuksen takia äiti nähdään hieman pyhänä olentona. Tätä kuvaa ehkä se, että riidellessä vahvat kirosanat liittyvät vastapuolen äidin loukkaamiseen. Erityisesti aikuiset lapset suhtautuvat usein hyvin lämpimästi, huolehtivasti ja rakastavasti omaan äitiinsä.

Vappu

Vappu on Unkarissa yleinen vapaapäivä. Kuten Suomessakin, se on työn ja työläisten päivä juhlapuheineen (ainakin sosialistipuolueen) ja joskus myös mielenosoituksineen. Majális puolestaan tarkoittaa kevään tulon juhlaa. Joissain paikoissa järjestetään ulkoilmajuhlia ja tansseja. Vappua ei kuitenkaan vietetä Unkarissa samalla intensiteetillä kuin Suomessa. Vapunpäivänä Unkarin suomalaiset ovat perinteisesti tavanneet Margit-saarella vappupiknikin merkeissä.

 

 

 

Last modified on Thursday, 24 May 2012 20:39

Akác-tanya

 Maaseutumajoitusta Unkarin pustalla.

Lue lisää

Ilmoitukset